Boost je Relatie

beeldje met 2 geliefdes

Uit CBS cijfers blijkt dat er in 2017 ca. 85 000 van de huwelijken en geregistreerde partnerschappen ontbonden zijn. De cijfers tot nu toe over 2018 indiceren dat dit aantal wellicht naar de 100 000 gaat! Een verbijsterend cijfer als ik daar goed over nadenk.

Als we wat meer in detail gaan kijken naar wat de dieper liggende oorzaken van het ontbinden zijn dan geeft het CBS de volgende cijfers voor een echtscheiding na een huwelijk:

Mannen Vrouwen
Op elkaar uitgekeken ca. 30% ca. 15 %
Geen vertrouwen meer ca. 24% ca. 19%
Karakters botsen ca.19% ca. 13%
Iemand anders in het spel (ontrouw) ca. 14% ca. 18%
Toekomstplannen onverenigbaar ca. 8% ca. 10%
Sociale/culturele verschillen ca. 6% ca. 8%
Gezondheidsproblemen ca. 6% ca. 6%
Onenigheid over het krijgen van kinderen ca. 6% ca. 2%
Financiële problemen ca. 4% ca. 6%
Seksuele problemen ca. 4% ca. 3%
Lichamelijk geweld ca. 2% ca. 4%
Verslavingsproblemen ca. 1% ca. 7%
Andere redenen ca. 18% ca. 11%

In andere artikelen en of columns geef ik al aandacht aan wat er gebeurt als de ontrouw in een relatie gaat spelen. Hier gaat het mij vooral om de eerste reden: we lijken op elkaar uitgekeken te zijn.

Dat op elkaar uitgekeken zijn of zoals Simon Carmiggelt het ooit zei: “Mijn vrouw is voor mij als een open boek, alleen ik heb het uitgelezen” komt veelal doordat partners in een traag proces afscheid nemen van allerlei elementen die hun relatie in aanvang zo aantrekkelijk maakten. Vaak werkt de (ouderlijke) omgeving ook niet echt mee, omdat die veelal in een vergelijkbare situatie zitten. Na de ontdekking dat het allemaal wat minder gaat, blijven veel koppels hangen in een soort van ontkenningsfase en doen alsof er niets aan de hand zou zijn. Het is toch onvermijdelijk dat het vuur en de opwinding langzaam uit je leven verdwijnt en dat het nooit meer terug kan komen.

Een ander in het spel

Totdat er opeens een ander in het spel komt en dan blijkt dat er nog meer dan genoeg vuur aanwezig is. Is het niet veel verstandiger om elkaar er bijtijds op te attenderen dat als het zo doorgaat ook jullie relatie tot die 100 000 per jaar gaat horen. Ook daar kan relatietherapie bij Meindert en mij een oplossing bieden. Zeker in de vorm van een therapieweekend. Lekker samen er op uit en met elkaar aan het werk te gaan. Zeg tegen je partner: “Jij denkt dat we uitgekeken op elkaar beginnen te raken? Dat zullen we nog wel eens zien.”

Meindert en ik werken ook aan een therapieweek: Terug in het paradijs waar jullie op een prachtige locatie in Turkije een hele week samen met andere koppels je weer samen jong, alive and kicking kunt gaan voelen. Mocht je daar belangstelling voor hebben laat het ons dan weten.Contact De planning is eind april tijdens de meivakantie.

Misschien vind je dit ook interessant:

Vond je dit artikel nuttig? Deel het met anderen:

Tags: Relatietherapie

Vergelijkbare artikelen