Christmas blues

Christmas blues

Van Esther Perel ontvingen ik een dezer dagen een Charlie Brown kerstkaart getiteld How to Ease the Holiday Blues. De blues staat altijd voor gevoelens van zwaarmoedigheid. Gelukkig zijn er ook veel mensen die deze dagen in warmte, gezelligheid en vreugde beleven met mensen waar ze blij mee zijn.

Toch kunnen er ook dan momenten zijn dat de sfeer van de blues gevoeld wordt. Het gemis van een geliefd familielid, vriend of kennis die er niet meer is, kan je gevoel van blijdschap en ontspanning soms raken zoals de rimpeling over een glad wateroppervlak door een zuchtje wind. Zeker als het verlies nog maar kort geleden of heel heftig is, gevoelens van eenzaamheid en verdriet wakker roept, kan dat gevoel van zwaarmoedigheid veel grotere vormen aannemen. Er kunnen de komende dagen ook gevoelens van boosheid, woede, jaloezie, wrok, ergernis etc. etc. boven komen drijven waardoor het kerstgevoel van vrede en in mensen een welbehagen een onbereikbaar en misschien zelfs ongewenst verlangen wordt.

Al dat soort gevoelens maken ons tot mensen en het is de losprijs die we betalen voor de liefde. Of het nu het gemis van een geliefde betreft of de teleurstelling in het gedrag van iemand waar we van houden of hielden. Soms helpt het om voor jezelf een moratorium in te stellen gedurende deze dagen. Immers je vindt het allemaal weer terug na de kerstdagen. Dat kan je door deze dagen heen dragen.

Stevig gebruik van alcohol werkt overigens gegarandeerd averechts…. Licht gebruik helpt meestal wel en dat kan verder ook helemaal geen kwaad. Het zijn tenslotte dagen die bedoeld zijn om er samen een feest van te maken. Dat gun ik uiteraard iedereen. Mocht je deze column echter juist zo rond de feestdagen lezen dan gaat het meestal niet zo lekker met jou.

Ik hoop dat het instellen van een moratorium je/jullie dan kan helpen. Vervolgens kun je mij bellen voor het maken van een afspraak om samen aan het werk te gaan om jouw of jullie relatie weer naar een liefdevolle balans met wie en wat er is te gaan brengen. Ik hoop natuurlijk ook dat het feit dat er aan jou/jullie gedacht wordt wat troost kan bieden.

Met vriendelijke groeten,
Gerard

Misschien vind je dit ook interessant:

Vond je dit artikel nuttig? Deel het met anderen:

Tags: Relatietherapie

Vergelijkbare artikelen