Ontrouw in relaties

ontrouw in relaties column van therapeut Gerard van Knijff

Onlangs heb ik een 2-daagse training gedaan bij Esther Perel, een Vlaamse relatietherapeute die al 40 jaar in de Verenigde Staten woont en werkt. Als je haar naam op de website van ted.com intypt dan kun je 2 lezingen van haar zien met Nederlandse ondertiteling.

Lezingen die voor elk paar heel informatief en inspirerend zijn om je relatie fris en levendig te houden of weer te maken. Net als haar boek Erotische Intelligentie.

Ontrouw in relaties bestaat sinds er relaties zijn. Vrijwel elk mens wordt met ontrouw in zijn of haar leven geconfronteerd: als dader, slachtoffer, zoon of dochter, getuige, vriend of vriendin. Ontrouw wordt vrijwel altijd veroordeeld en toch gebeurt het overal. Waar het enkele tientallen jaren geleden de kunst was om toch bij elkaar te blijven, lijkt het nu soms of je je moet verdedigen als je toch bij de partner wilt blijven die je bedrogen hebt. Waar vroeger een relatie vooral ook een verstandelijke relatie was, is nu vooral de romantische relatie uit liefde de norm geworden. Wij zijn er om elkaar de rest van ons leven gelukkig te maken en zin en betekenis aan mijn en jouw bestaan te geven. Als je dan tot de ontdekking komt dat je partner kennelijk meer tijd en energie in een ander is gaan steken, dan kan dat voelen alsof de bodem onder je bestaan wegvalt.

Bovendien gebeurt de ontdekking vandaag niet door een spoortje lipstick op de boord van een overhemd of vreemde haren op een jas, maar door het lezen van vaak vele e-mails, WhatsApps, sms’n etc. Tientallen soms honderden berichten met liefkozende en/of seksueel getinte erotische woorden en zinnen die bij het lezen zich kervend in je ziel kunnen bijten.

Dan is fase 1 begonnen: de crisis waar aandacht moet worden gegeven aan het bieden van veiligheid, structuur en stabilisatie van het systeem. Vooral geen overhaaste en vrijwel onomkeerbare beslissingen nemen.
Fase 2: het inzicht creëren: aandacht geven aan en onderzoek naar de betekenissen en motieven.
Fase 3: de visie. De relatie zoals die was, is geëindigd. Ontstaat er het perspectief van een nieuwe relatie met dezelfde partner? Verontschuldiging, vergeving en het erotisch herstel.

Twee intensieve trainingsdagen waar ik veel in handen heb gekregen om paren die hulp zoeken te kunnen begeleiden.

Misschien vind je dit ook interessant:

Vond je dit artikel nuttig? Deel het met anderen:

Tags: Relatietherapie

Vergelijkbare artikelen