Mooier kunnen we het niet maken

standbeeld Eros

September staat er om bekend dat relatief veel paren na de zomervakantie besluiten om uit elkaar te gaan. Dat is ook de belastingdienst niet ontgaan en die starten vandaag 26 augustus 2019 daarom met een voorlichtingscampagne om paren te informeren over alle fiscale consequenties. Nu is vakantiestress echt niet de enige oorzaak van het besluit om uit elkaar te gaan. Zie onderstaand punt diagram (Bron FPVI)

Echtscheidingsgrafiek-1024x575

Uit bovenstaande diagram blijkt dat het ontmoeten van een nieuwe liefde met 22% hoofdoorzaak nummer 1 is. Meteen gevolgd door vreemdgaan met 19%. Ik ga er maar vanuit dat ik deze percentages bij elkaar mag optellen en dan blijkt dat dus in ca. 41% van de gevallen de ontmoeting met een derde persoon als oorzaak van een echtscheiding aangemerkt kan worden. Dus wellicht dat onze belastingdienst daar ook nog een voorlichtingscampagne aan kan wijden. Volgens mij is een dieperliggende oorzaak van het besluit om uit elkaar te gaan dat partners veel te weinig spreken over hun verwachtingspatronen naar en van elkaar. Dat speelt m.i. zeker ook voor, in en na vakanties een belangrijke rol. Allerlei kleine ergernissen die opspelen voor de vakantie worden maar niet besproken, want we gaan straks lekker op vakantie en dan lost het zich allemaal wel vanzelf op.

Liefde in je achtertuin

Dirk de Wachter (Belgisch psychiater en schrijver van enkele boeken) heeft daar in het programma Jinek van 19 augustus 2019 nog over gezegd dat er niets mis is met op vakantie gaan, maar dat het vaak verstandiger is om ook de nodige tijd rustig in de eigen tuin te hebben om voldoende liefdevolle aandacht aan elkaar te kunnen geven. Het gebeurt vrijwel altijd als ik paren bij mij in gesprek met elkaar breng dat ze zich enigszins verwonderd afvragen hoe lang het eigenlijk geleden is dat ze echt een gesprek met elkaar gehad hebben. Feitelijk is dat gewoon een gebrek aan aandacht voor elkaar. Dat is volgens mij ook de oorzaak van vreemdgaan of een nieuwe liefde ontmoeten. Want die ander geeft ineens wel al haar of zijn aandacht aan mij. Dan voelt men zich opeens weer gezien als man of vrouw. Daar is op zich niets mis mee, als men zulke momenten vooral zou zien als een signaal dat er kennelijk wat ontbreekt in de relatie met de vaste partner en dat de relatie onvoldoende beantwoordt aan het eigen verwachtingspatroon. Overigens in de meeste gevallen ook bij de ander. Het wordt dan tijd om, zoals Esther Perel (Belgische therapeute vorig jaar te zien in het programma Zomergasten) dat zo mooi verwoordt, samen vast te stellen dat de oude relatie voorbij is en om tijd en moeite te investeren in het creëren van een nieuwe relatie met dezelfde partner in plaats van te gaan scheiden. Dat levert niet alleen allerlei vervelende fiscale en andere financiële en emotionele consequenties op, maar je ontneemt jezelf ook de kans om echt iets nieuws te leren in plaats van met een nieuwe partner uiteindelijk weer in hetzelfde patroon verzeild te raken. Dat hoeft overigens niet altijd het geval te zijn, maar de kans is wel redelijk groot. Leren om regelmatig echt de tijd voor elkaar te nemen en elkaar te bevragen over hoe het met de ander is.

Finding Eros

Om die reden neem ik ook zelf de tijd om naar het volgende congres Finding Eros, a multidisciplinary approach to love, lust en commitment van Esther Perel in New York te gaan. Want als er geen commitment of betrokkenheid naar de ander is, kunnen volgens mij liefde en lust langzaam uitdoven. Ook ik moet daar het nodige voor blijven doen. Mooier kan ook ik het niet maken.

Misschien vind je dit ook interessant:

Vond je dit artikel nuttig? Deel het met anderen:

Tags: Relatietherapie

Vergelijkbare artikelen